Competitions

Dollikerstrasse apartment building Meilen (2nd Prize)

Location:
Dollikerstrasse
8706 Meilen
Client:
Baugenossenschaft Zurlinden, Zürich
Realization:
2010
Effective area:
2'500 m²
Volume:
14'000 m³ (SIA 416)
Apartments:
27
 
 
Project Description

The urban planning concept developed here adopts the fragmented architectural structure of the old village and interprets it in a new form for this locality.

The building layout is curved toward Seestrasse, accentuating at the same time the sweeping curve of the local path network.

Architectural modifications at the starting point on Seestrasse ensure harmonization with the other buildings along this street on the “block and gap” principle. Also the local transition of the new building was conceived to make it seem magnetically attracted to the fragmented architectural structure of the old village.

The building plinth incorporates the accesses to the four apartments and their auxiliary rooms. The two almost identical floors above are laid out with the large apartments in the middle, for two-sided orientation. The penthouse floor has a flat roof for optimal embedding in the landscape toward the lake.

The penthouse living rooms were heightened thereby to give them a unique accentuation. At the same time this deliberately creates the “fifth façade” as seen from the hill slope. Conceptually, the penthouse architecture creates accentuating cubic elements imitating the oriels and bay windows in the existing village structure.